workshop-1Jordbro VärldsOrkester och Théâtre ANFASS från Rabat/Marocko arbetar under hösten och vintern med att utveckla en gemensam idé till en scenkonstföreställning om jämlikhet.

 

Grupperna har träffats under våren då Asmaa Houri – konstnärlig ledare i Anfass – besökte Jordbro under en vecka i april. Mellan den 20 – 27 juni var medlemmar i JVO på besök i Marocko och en mindre workshop genomfördes på Nationalscenen/Stora teatern i Rabat, där Anfass har ett residens. Mellan 24 – 29 oktober har 4 medlemmar i Anfass deltagit i en workshop i Jordbro. Form och innehåll börjar nu växa fram genom intensiva diskussioner och praktiskt testande på golvet och i musikstudion. I början av januari ses grupperna igen i Rabat för att gemensamt arbeta med ansökningar om produktionsstöd.

Nästa steg i processen blir en veckas workshop i Rabat under mitten av februari 2014. Till denna träff har vi också bjudit in Richard Wilkinson och Kate Pickett, författarna till boken The Spirit Level: Why More Equal Societies Almost Always Do Better, som är en inspirationskälla för vårt arbete. På svenska heter boken Jämlikhetsanden.

Från och med februari 2014 går projektet in i en mer konkret produktionsfas. Premiär planeras till februari 2015. Inshallah!

workshop-2

Varför göra en internationell co-production om jämlikhet?

Ojämlikhet är - som World Economic Forum konstaterat i rapporten Global Risks 2012 - en av vår tids stora ödesfrågor. Under rubriken Seeds of Dystopia målas en mörk bild upp där ökande inkomstklyftor och dystra framtidsutsikter riskerar att riva sönder det sociala kontraktet mellan medborgare och stat, vilket leder till att social och politisk stabilitet hotas. Våldet ligger inte långt borta. Fattigdom skapar relationen ojämlikhet. Det finns ingen enskild fråga som är så viktig att arbeta med på bred front som de sociala klyftorna. Psykisk och fysisk ohälsa har sin upprinnelse där, liksom social oro, extrema åsikter, rasism och protektionistisk nationalism.

Utgångspunkten för oss är periurban miljö. Under försommarens kravaller i förorter kunde vi med egna ögon se hur butiker och bilar stacks i brand även i Jordbro, där vi verkar. Hur vi än väljer att förklara det som skedde, så kan vi erkänna den performativa handlingen som en starkt kommunikativ akt. Samtidigt måste vi se våldet som en oartikulerad, könskodad, språklös protest som riskerar att reproducera ”aktivisternas” underordning i samhället och leda till ren kriminalitet. Att ersätta denna diffusa vanmakt och detta missnöje med en artikulerad beskrivning av en social position är att gå från utanförskap till att bli en deltagande medborgare. Vår metod handlar om att undvika individual- psykologiska förklaringar, för att i stället genom konstnärliga uttryckssätt identifiera sociala och kanske politiska problem kring segregation, utanförskap och ojämlikhet.

Vill du veta mer om projektet kan du kontakta Göran Lidbrink, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
073-9090236

Här finns vi också!

facebook-logo-100x
blogger-logo-100x
twitter-logo-100x

I pressen

Dagens Nyheter 11 december 2012

Epsteins STHLM

Mitt i Haninge 18 september 2012

Insändare

Aftonbladet 29 augusti 2012

TIR Garden

Mitt i Haninge 3 juli 2012

Insändare

Dagens Nyheter 23 juni 2012

Epsteins STHLM

Haninge idag, nr 1 2012

Här kan du läsa artikeln
(PDF-format)

Svenska Dagbladet 4 maj 2012

Här kan du läsa artikeln
(PDF-format)

Mitt i Haninge 1 maj 2012

Här kan du läsa artikeln
(PDF-format)


Magasin Haninge

Här kan du läsa en artikel om Jordbro VärldsOrkester.
Klicka här!

Mitt i Haninge

Här kan du läsa artikeln
(PDF-format)

Biblioteksbladet nr 2 2012
Ladda ner artikeln i PDF-format
Biblioteksbladets hemsida

Bli medlem

Gillar du Jordbro VärldsOrkester?

Stöd oss genom att bli medlem i föreningen.

Klicka här!

Hitta hit

Tänker du besöka oss?
Här finns en karta ->

JVO:s Webshop

Nu kan du köpa tröjor m.m. i vår webbshop.

jvowebshop-190px

Titta in i butiken!

Jordbro VärldsOrkester - E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. - Telefon: 072 - 522 84 90