Förra sommaren arrangerade Jordbro VärldsOrkester ett mycket lyckat Musikal Kollo för barn och ungdomar från hela kommunen i Jordbro Kultur- och föreningshus. Vi fick jobba hårt för att få ihop finansieringen. Nu vill vi spänna bågen ännu mer! Läs mer om projektet här.

VAD ÄR CROWD-FUNDING?

Det är en metod att låta många små sponsorer, medarrangörer, enskilda individer vara med och finansiera ett projekt. I utbyte får man sitt namn på affischer, programblad, redovisningar et cetera. Det kan också vara ett sätt att bygga nya nätverk och samarbeten.

Vi testar nu denna metod för att kunna finansiera en del av projektet KOLLOSALKONST i Jordbro 2013. Vi tar emot allt från mindre ekonomiska bidrag, till material som färg, målarverktyg, skyddskläder, instrument, råd & dåd och praktisk hjälp.

Vill du/din förening bidra på något vis? Tag då kontakt med Jordbro VärldsOrkester:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Box 3010
136 03 Haninge
Tel: 072 - 522 84 90

Vill du bidra med pengar görs det på BG: 736-8020 (skriv: KOLLO, samt namn på sponsor)

Varmt tack!

kollosalkonst-logo-400x

Projektet KOLLOSALKONST i Jordbro 2013 är ett konst- och kolloprojekt i stort format med arbete i muralteknik under ledning av den Nicaraguanske konstnären Daniel Pulido. Projektet planeras till 1 juli – 11 augusti och kommer under delar av perioden erbjuda dag-kollo-platser för barn- och ungdomar, sommarjobb som konstnärer och möjligheter för vuxna att delta i skapandet av Haninges största målning. Under sista veckan blir det också musikalkollo för barn- och ungdomar.

Vi kommer måla på ett extra ytskikt av skivmaterial som sätts upp runt fasaden på Jordbro Kultur- och föreningshus. Det gemensamma konstverket blir på så vis inte ett permanent verk, utan ska kunna visas i helhet eller i delar på andra platser.

Under våren kommer alla som ingår i Kollosalkonstgruppen tillsammans med Daniel Pulido arbeta fram en grundidé till utformning. Denna grundidé ska sedan fyllas med innehåll av alla som medverkar i att skapa den stora muralmålningen.

Projektet kommer vara både hårt styrt och helt öppet. Hårt styrt när det gäller grundutformning, estetik och kvalité. Verket ska höja platsen och tilltala en bred smak. Helt öppet när det gäller medborgarmedverkan och estetiska och konstnärliga bidrag som passar in i helheten. Muralmålningen ska ge utrymme åt många röster.

Varför detta projekt? Först och främst för att tillsammans skapa någonting stort, fint och vackert! Alla andra positiva effekter har sitt ursprung i detta.

Vilka är vi som håller i projektet? Det är Jordbro VärldsOrkester som är ansvarigt för KOLLOSALKONST i Jordbro 2013. Men vi samarbetar gärna med andra – konstnärer, föreningar, kommunala verksamheter.

Projektet stöds redan av många. Vill du vara en av dem?

Frågor om projektet besvaras av
Göran Lidbrink från Jordbro VärldsOrkester:

goran.lidbrink@telia

Tel: 073-909 02 36

Här kan du se lite bilder från andra projekt som Daniel Pulido har arbetat med.  Till bildspelet ->

jkd-logo-400x-fb
I Jordbro Kultur- och föreningshus

Mellan den 11 – 13 april arrangerar Jordbro VärldsOrkester, föreningen Dignitas och Jordbro bibliotek tillsammans Jordbro Kulturdagar. På programmet står frågor om bibliotekets roll och om barnkultur kontra vuxenkultur. Men vi visionerar också om kulturens roll i Haninge om 10 år.
david-karlsson-200xEn av landets främsta kulturdebattörer – David Karlsson – talar om kulturpolitik och efter det blir det en politiker-hearing.


Jordbro Kulturdagar bjuder även på dansföreställning, utställningar, körer och levande musik. Serveringen står öppen och erbjuder läckerheter från världen.

Vi vänder oss till olika aktörer som yrkesmässigt arbetar med kulturfrågor, men allmänheten är också mycket välkommen att delta. Arrangemanget är gratis, förutom dansföreställningen Reaktiva tillstånd som kostar 20 kr.

Varmt välkomna till Jordbro Kulturdagar 11 – 13 april!

Läs mer: Jordbro kulturdagar 11 - 13 april

Gör slag i saken.

Låt eleverna gå en slagverksworkshop!

- Ibland är det bättre att slå på trumman än på varandra!

trummor-D7C 5017I "Gryning över Kalahari" redogör författaren Lasse Berg för de senaste rönen inom antropologisk och paleontologisk forskning. I en andlöst vacker bild skriver han att vi dansande, samarbetande och ständigt småpratande vandrade ut i världen från vårt första hem vid kustremsorna i södra Afrika. Han kunde lagt till en sak: vi musicerade. Vi trummade!

Slagverkets rytm är ett arkaiskt språk, utan ord, som tycks svara mot ett djupt liggande behov av hänförelse, trans, lek och gemenskap hos människan. Vi kan se detta manifesterat genom att olika kulturer utvecklat mängder av olika slagverkstekniker och instrument. Litteraturen och forskningen är fylld med exempel på rytmikens betydelse för oss som grupp och individer.

 

 

Det finns också praktisk erfarenhet från skolans värld. Se t ex följande länkar om Segevångsskolans uppmärksammade slagverksprojekt.

Musik i Syd - Vi slår på trummor inte på varann

Lärarnas Nyheter - Segevångsskolan slår ett slag för trummor

Sunt Liv - Friskare med trumspel

Göteborgs Univesitet - Hjärnan vill ha roligt


Nu kan Jordbro VärldsOrkester i samarbete med Alieu Saine erbjuda en  slagverksworkshop riktad till barn- och ungdomar mellan 7 – 16 år.

alieu4-D80 0837Alieu Saine är en internationellt efterfrågad jembe, sabar och kora spelare, som dessutom arbetar med röst och dans i sin workshop. Alieu Saine - som numera är svensk medborgare - växte upp i Gambia och började redan som sjuåring spela slagverk och andra instrument. Mellan 1992 – 2004 arbetade Alieu med det internationella musikprojektet ECCO som byggde på musikalisk samverkan mellan musikinstitutioner i Europa och ett antal musikskolor i olika afrikanska stater. Här skaffade han sig en stor erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar, och att koppla ihop det gemensamma musicerandet med att samtal om vad som är viktigt i livet: Att vårda och ta hand om varandra. Efter att ha färdats långt i de västafrikanska länderna är han här, redo att göra livet trevligare också för dig!

Fakta:

Gage per workshop: 5 000 kr
Två workshop samma dag i samma lokal: 7 000 kr
Tre workshop samma dag i samma lokal: 8 000 kr.
För längre perioder gör vi separata avtal med beställaren. Vi kan även hålla workshopen i våra lokaler i Jordbro. Kontakta oss för detta!
Tillkommer kostnader för logi, traktamente samt resor för uppdrag utanför Stockholms län.

Vi behöver tillgång till ett relativt ostört, välventilerat rum eller annan yta med plats för 30 personer, samt tillgång till 30 stolar utan armstöd. Vatten att släcka törsten med.

Bärhjälp: Vi kommer med 30 trummor av olika tyngd och storlekar, så bärhjälp emottages med tacksamhet om det går att ordna.
Workshopens längd: 45 minuter till 1,5 timme, enligt beställarens önskemål
Max antal deltagare per workshop tillfälle: 30 st.

Info & Bokning

Göran Lidbrink
Tel: 073-909 02 36
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sanna Rantamäki
Tel: 073-782 22 41
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ladda ner infoblad i PDF-format

Hitta hit

Tänker du besöka oss?
Här finns en karta ->

Jordbro VärldsOrkester - E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. - Telefon: 072 - 522 84 90